Theme Preview Rss

Smanjuje mi se žito! Zašto?

Ovo pitanje se često pojavljuje, pa sam odlučio da odgovor dam u zasebnoj temi.

Za početak treba razlikovati ukupnu proizvodnju i potrošnju žita, da bi mogli da izračunamo stvarnu proizvodnju. Pogledajte i sliku u attach-u (na kraju poruke).

Šta je ukupna proizvodnja žita?
To je broj koji se dobije kad se sabere proizvodnja svih njiva i na nju dodaju svi eventualni bonusi (mlin, pekara, oaze i Plus). Na primer, za selo sa 6 njiva na stepenu 7, bez ijednog bonusa, ukupna proizvodnja je 6 x 70 = 420 žita po satu.

A šta je potrošnja žita?
Kako se vaše selo razvija, tj. kako proširujete postojeće i gradite nove građevine, tako raste populacija. Populacija nije ništa drugo do broj stanovnika, a svaki stanovnik mora da jede. U Travianu, svaki stanovnik jede 1 žito po satu. Na to treba dodati i količinu hrane koju jede vojska, a ona je različita za svaku jedinicu (pogledajte uputstvo). Kad se ova dva broja saberu, dobija se potrošnja. Na primer, selo od 170 stanovnika bez vojske troši 170 žita po satu.

I na kraju - stvarna proizvodnja
Stvarna proizvodnja je razlika između ukupne proizvodnje i potrošnje. Za date primere, proizvodnja bi bila 420 - 170 = 250 žita po satu. I to je ono što piše u igri sa desne strane u pregledu sela.

Treba dodati i to da je žito jedina sirovina čija proizvodnja može da bude negativna. To se dešava kada je potrošnja veća od ukupne proizvodnje. Tada počinju da se troše zalihe iz silosa. Kada se silos isprazni, ukoliko u selu ima vojske, vojska počinje da umire od gladi (pa se smanjuje potrošnja) i to traje sve dok proizvodnja opet ne bude veća od nule. Ukoliko u selu nema vojske, silos se prazni do nule i ostaje na tome, čime se onemogućava dalja izgradnja sela (jer fali žita čija je proizvodnja u minusu). O ovim slučajevima treba voditi računa.