Theme Preview Rss

Slotovi

  • Šta je slot?
    Najjednostavnije rečeno, da bi se osnovalo ili osvojilo jedno selo, mora se upotrebiti jedan slot. Slotovi unose dosta konfuzije, a ja ću ovde dati po meni njihovo najlogičnije objašnjenje. Radi jasnoće, kad napišem "osnovati selo", tu podrazumevam i osvajanje tuđih sela.

  • Koliko slotova ima?
    Iz svakog sela je moguće osnovati tri nova sela, tj. svako selo ima tri slota. Slotovi ne mogu da se koriste dok se u selu ne izgradi rezidencija ili palata. Drugačije rečeno: slotovi su sami po sebi nedostupni, dok ih rezidencija ili palata ne "otključaju". Rezidencija otključava samo dva slota (na stepenu 10 i 20), a palata sva tri (na stepenima 10, 15 i 20).

  • Kad je slot iskorišćen?
    Kada vam slot postane dostupan, imate mogućnost da ga iskoristite bilo za obuku tri naseljenika, bilo za obuku jednog senatora. U svakom slučaju, samo jedno od to dvoje. (Za razliku od naseljenika koji su odmah dostupni, senator mora prvo biti istražen u akademiji.) Zatim te jedinice koristite za osnivanje novog ili osvajanje tuđeg sela. Tek kada se broj vaših sela poveća, slot je iskorišćen. Ovo znači da u slučaju da vaši naseljenici ili senatori poginu pre proširenja, slot će ostati slobodan za ponovnu obuku novih bilo naseljenika bilo senatora.

  • Šta je sa slotovima ako imam rezidenciju, pa je srušim i napravim palatu?
    Ovakvo tumačenje da su slotovi vezani za selo, a ne za vrstu građevine, daje jasan odgovor: jednom iskorišćen slot ostaje iskorišćen bez obzira na naknadno rušenje ili zidanje palate i rezidencije. Dakle, ako u nekom selu imate rezidenciju stepena 20, imate na raspolaganju dva slota. Iskoristili ste oba slota i sad želite da srušite rezidenciju i napravite palatu. Tek kada dignete palatu na nivo 20, moći ćete da iskoristite i treći slot u tom selu. Ovo omogućava takvu strategiju gde se u svakom selu prvo diže palata na nivo 20, vrši obuka naseljenika/senatora, a zatim se palata ruši i proces se ponavlja u sledećem selu. Doduše ovo je i skupo i vremenski zahtevno.

  • Šta je sa slotovima u tuđim selima koje sam osvojila/o?
    Isto kao u prethodnom pitanju. Slot ostaje iskorišćen bez obzira koji vlasnik sela ga je iskoristio. Moguće je da osvojite tuđe selo i onda otkrijete da su svi slotovi za proširenje već iskorišćeni u tom selu. To se može videti u rezidenciji/palati, na linku Proširenja, ali tek po osvajanju sela.

  • Kako onda da oslobodim slot?
    Osim pomenutog umiranja naseljenika i senatora, slot iz kojeg je osnovano ili osvojeno neko selo može da bude oslobođen potpunim uništenjem tog sela (rušenjem katapultiranjem na nula stanovnika) ili otimanjem sela od strane drugog igrača. U slučaju otimanja sela, igrač koji je oteo selo sada ima novi zauzet slot, dok se prethodnom vlasniku oslobađa slot iz kojeg je to selo osnovano.