Theme Preview Rss

Oaze

- Šta su to oaze?
Razgledajuci mapu, verovatno ste videli napuštene doline koje izgledaju drugacije od ostatka mape zato što je na njima, bilo neka šuma, ili usevi žita, ili možda rudnik železa i sl. Ta mesta na mapi zovu se oaze.

- Koja je svrha oaza?
Na pocetku, oaze su naseljene divljim životinjama koje ih ujedno i brane od napadaca. Koristeci svoju vojsku na celu sa Herojem, igrac može osvajiti oaze koje onda imaju odredene pozitivne efekte po grad koji ih je zauzeo.

- Koje vrste oaza postoje?
Postoje dve osnovne vrste oaza, one koje povecavaju proizvodnju samo jedne vrste resursa i one koje uz odredenu vrsut resursa, povecavaju i proizvodnju žita (pogledaj sliku ispod)

http://img53.imageshack.us/my.php?image=oazeei9.jpg

- Koliko oaza može zauzeti jedan grad?
Jedan grad može imati tri (3) oaze, i to sa Herojskom Vilom na stepenu 10, 15 i 20.

- Kako osvojiti oazu?

Osvajate ih tako što nekoliko puta napadnete sa Herojem (i ostatkom vojske naravno). Nakon par pobedenih napada, grad zauzima oazu. Napominjem da se mogu osvajati samo one oaze koje su oko vašeg grada u radius od 3x3 kockice. Znaci, kada odete na " mapu", vaš grad je u centru, i sve oaze koje možete vidjeti oko grada (bez kliktanja na strelicu za pomeranje mape) su osvojive.

- Da li je moguce zauzeti oazu koju vec poseduje neki drugi igrac?
Hehe, u travijanu je sve moguce zauzeti, ukljucujuci i sviet!!!
Samo u ovom slucaju, umjesto divljih životinja, u oazi ce biti odbrana koju je postavio igrac koji ju kontroliše. Odbranu treba zbrisati! Ako taj igrac kontroliše 3 oaze, onda treba napasti samo jednom i oaza je vaša. Ako ima 2 oaze, treba napasti dva (2) puta (s tim da se napad pobedi, naravno). Ako igrac kontroliše samo tu jednu oazu koju napadate, trebate napasti 3 puta da bi ste je osvojili.
Napomonjem da heroji ne nestaju nakon što zauzmu oazu kao što Senator/Starešina/Poglavica nestane kada zauzme grad.