Theme Preview Rss

Kako da izracunam dnevnu proizvodnju na Travianu?

U ovom kratkom vodicu naucicu pocetnike kako da izracunaju satnu proizvodnju. Prvo, treba da shvatite da u Travianu imate 4 vrste resursa. To su: drvo, glina, gvozdje i zito. Kako bi razvijali sebe potrebno je da razvijate svoje resurse. Na sledecoj slici prikazano je gde se koji resursi nalaze:



Jednocasovna proizvodnja

Sada kada znate gde su, vreme je da krenemo na proizvodnju. Na sledecoj slici oznaceni su brojevi koji pokazuju jednocasovnu proizvodnju:



Naravno prosirivanjem suma, rudnika gline, gvozdja i njiva povecava se jednocasovna produkcija resursa. Sada, videcete da nisam oznacio jednocasovnu proizvodnju zita. To je zato sto broj koji je ispod produkcije gvozdja u stvari nije celokupna produkcija zita. Kao sto znate povecanjem stanovnistva dolazi i do vece potrosnje zita. Svaki stanovnik trosi po jednu zitaricu na sat vremena. Takodje vojska trosi zito iako se u populaciju sela ne racuna vojska. Zavisno od vrste vojnika moze trositi od 1-6 zitarica po satu. Sada, kada se uracuna potrosnja svih tih seljaka i vojnika, i oduzme od ukupne proizvodnje zita dobije se proizvodnja zita koja je ispisana ispod proizvodnje gvozdja. Ukupnu proizvodnju zita po satu mozete videti na sledecoj slici, a odmah pored mozete videti i potrosnju vojnika i seljaka:



Kao sto vidite, kada se od celokupne proizvodnje zita po satu oduzme celokupna potrosnja seljaka i vojnika po satu dobije se trenutna proizvodnja zita, i ta proizvodnja nam pokazuje koiko nam zita dolazi u silos svakog sata.


Sada kada smo razjasnili jednocasovnu proizvodnju, da vam objasnim sta se desava kada imate vise sela. Na primer: imate 2 sela, jedno ima proizvodnju :
drvo: 1000 po satu
glina: 1000 po satu
gvozdje: 1000 po satu
zito: 1800 po satu (ovo je ukupna jednocasovna proizvodnja, objasnicu kasnije zasto sam nju stavio)

u drugom selu proizvodnja je:
drvo: 300 po satu
glina: 300 po satu
gvozdje: 300 po satu
zito: 500 po satu (takodje ukupna jednocasovna proizvodnja)

E sada, ukupna jednocasovna proizvodnja vasih resursa u svim selima je:
drvo: 1300 po satu
glina: 1300 po satu
gvozdje: 1300 po satu
zito: 2300 po satu

Dozvoljena kolicina slanja resursa u 24h

Sada pitanje, zasto sam ja uracunao ukupnu jednocasovnu proizvodnju zita? Evo ovako: kada se putem trgovaca salju resursi, u jednocasovnu proizvodnju se ne gleda trenutna vec ukupna jednocasovna sto predstavlja ovaj broj, sto znaci da nije bitno da li je vama trenutna proizvodnja zita 200 ako je ukupna 1000. Naravno vi sada u toku 24h mozete poslati ukupno 1300+1300+1300+2300=6200 resursa. I da, nije bitno da od toga bude drveta 1300, gline 1300 i gvozdja 1300 a zita 2300, vec mozete poslati na primer samo 6200 gvozdja ili zita ...

Nadam se da sam u ovom kratkom vodicu naucio pocetnike kako da nauce precizno da izracunaju jednocasocnu proizvodnju resursa, i ako je jos nesto potrebno kazite, dopunicu.

Vazno!!!Vodic se sme postavljati na druge forume kao i prevoditi ali je potrebno naznaciti da je vodic napravio Petar94 sa .rs foruma.